.

   

   

  Ελληνικοί φορείς

  ypourgeio

  eesty
  ergose
  ose logo

   

  gaiose


  diavgia logo2


  Ιστορικό

   

  Οι σιδηροδρομικές μεταφορές ξεκίνησαν κατά το πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα και έγιναν το πρώτιστο μέσο χερσαίων μεταφορών στις αρχές του 20ου αιώνα.

  Η μαζική κατασκευή εύχρηστων αυτοκινούμενων οχημάτων ιδιωτικής χρήσης, καταρχάς στην Αμερική και συνέχεια στην Ευρώπη, έκανε την απόκτησή τους προσιτή σε ευρεία μερίδα του πληθυσμού που είδε σ’ αυτά τη δυνατότητα ανεξαρτησίας στις μετακινήσεις του και τα έκανε δεκτά με ενθουσιασμό. Αυτό οδήγησε και τα κράτη στην προτεραιότητα κατασκευής οδικών υποδομών για τα οχήματα αυτά με συνεχώς αυξανόμενες δημόσιες επενδύσεις που ουσιαστικά ήταν σε βάρος των αντίστοιχων επενδύσεων στη σιδηροδρομική υποδομή.

  Οι νέες και συνεχώς αυξανόμενες και βελτιούμενες οδικές υποδομές έκαναν πιο ανταγωνιστικές και τις εμπορευματικές οδικές μεταφορές που είχαν και το πλεονέκτημα της από πόρτα σε πόρτα μεταφοράς. Από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο ρόλος των σιδηροδρόμων στην αγορά των μεταφορών ακολούθησε μόνιμα πτωτική πορεία, και κατά τα τελευταία έτη του 20ου αιώνα το μερίδιο των σιδηροδρόμων δεν ξεπερνούσε το 6% στην αγορά επιβατικών μεταφορών και 16% στην αγορά εμπορευματικών μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Τότε δεν είχε υπάρξει προβληματισμός για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής της μονομερούς ενίσχυσης των οδικών υποδομών σε βάρος των σιδηροδρομικών. Υπήρχε ακόμα η πεποίθηση για άφθονα ανεξάντλητα και φθηνά καύσιμα και η απειλή της υπερθέρμανσης της ατμόσφαιρας και των δραματικών συνεπειών της ήταν ακόμα άγνωστες έννοιες. Όμως, τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε ραγδαία αλλαγή των αντιλήψεων κρατών και πολιτών που οφείλονται σε κρίσιμους παράγοντες όπως:

  • Δραματική επιδείνωση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που οδήγησε στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην ανάγκη αλλαγής προτεραιοτήτων
  • Συνειδητοποίηση του πεπερασμένου των διαθεσίμων σε ορυκτά καύσιμα και συνεχής αύξηση του κόστους τους
  • Συνειδητοποίηση της έννοιας του πρόσθετου κόστους που δημιουργεί ο γιγαντισμός των οδικών μεταφορών σε:
   • Ατυχήματα με μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και μόνιμες αναπηρίες
   • Κυκλοφοριακή συμφόρηση με μεγάλο κόστος σε απώλεια παραγωγικού χρόνου
   • Μη αναστρέψιμη μόλυνση του περιβάλλοντος
   • Κατασπατάληση πόρων (ορυκτά καύσιμα, πρώτες ύλες κτλ)

  Έτσι, υπήρξε βαθμιαία αλλαγή αντιλήψεων και επανεξέταση των πλεονεκτημάτων των σιδηροδρομικών μεταφορών.

  Σ΄ αυτό συνετέλεσε και η ραγδαία εξέλιξη της σιδηροδρομικής τεχνολογίας με την οποία έγινε δυνατή σημαντική αύξηση της ταχύτητας αλλά και της άνεσης και της ασφάλειας των τραίνων καθιστώντας τον σιδηρόδρομο ελκυστικό για το επιβατικό κοινό και ανταγωνιστικό με τα αεροπλάνα ακόμα και για αποστάσεις μέχρι 600 και ίσως και περισσότερα χιλιόμετρα.

  Όμως, πέρα από την προσπάθεια αύξησης των επενδύσεων στο σιδηρόδρομο διαπιστώθηκε ότι οι μονοπωλιακές συνθήκες που υπήρχαν στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σιδηροδρομική αγορά σε συνδυασμό με τις διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές των σιδηροδρομικών συστημάτων στα διάφορα ευρωπαϊκά κράτη καθιστούσε μη ανταγωνιστικό το σιδηροδρομικό τομέα.

  Για το λόγο αυτό, ξεκίνησε μια προσπάθεια για πλήρη κανονιστική αναμόρφωσή του με ιδιαίτερο βάρος στην πλήρη απελευθέρωση της σιδηροδρομικής αγοράς και στην ενοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών. Η ενοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών με τις οδηγίες διαλειτουργικότητας και η ενοποίηση των κανονισμών έχει ως στόχο ένας σιδηροδρομικός συρμός να μπορεί να διασχίσει γρήγορα και με ασφάλεια όλη τη σιδηροδρομική υποδομή των κρατών της σιδηροδρομικής ένωσης χωρίς τεχνικά και κανονιστικά εμπόδια στα διάφορα κράτη που διασχίζει.

  Η μετάβαση από απόλυτα μονοπωλιακές συνθήκες σε πλήρως απελευθερωμένη αγορά απαιτεί πέρα των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων έναν ανεξάρτητο φορέα που θα εποπτεύει, παρακολουθεί και ελέγχει όλη την αγορά αυτή λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα. Αυτός είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν ήδη επιτυχώς οι ρυθμιστικές αρχές στους χώρους της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του φορέα αυτού, έχει κατοχυρώσει μέσω των κοινοτικών οδηγιών τη σύστασή του καθώς και τη λειτουργική ανεξαρτησία του και ενισχύει περαιτέρω το ρόλο του στη σιδηροδρομική αγορά με την προωθούμενη για ψήφιση νέα οδηγία.

  Ευρωπαϊκοί φορείς

  mobility and transport
  era
  IRG RAIL

  RNE


  tenT 


  Νέα-Ανακοινώσεις

  2017-10-24 Παρέμβαση της ΡΑΣ για λήψη μέτρων προς αποφυγή περιστατικών ηλεκτροπληξίας σε ακινητοποιημένα βαγόνια. 

  Με αφορμή το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί θάνατοι/σοβαροί τραυματισμοί ατόμων [...]

  2017-10-13 Σύμβαση Πρόσβασης και Χρήσης της Εθνικής Σιδηροδρομικής Υποδομής μεταξύ ΟΣΕ - Rail Cargo Logistics Goldair

  Την Παρασκευή 13.10.2017 υπογράφηκε Σύμβαση Πρόσβασης και Χρήσης της Εθνικής Σιδηροδρομικής Υποδομής μεταξύ του Διαχειριστή Υποδομής ΟΣΕ [...] 

   


   


  Δικαιώματα των επιβατών


  rights

  Στοιχεία Επικοινωνίας

      Ρυθμιστική Αρχή
      Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ)


  similar icons with these tags home house building 3     Σταδίου 33
       105 59 Αθήνα

  telephone icon 53591   τηλ: 210 3860141-142
  φαξ: 210 3860149

  email

     email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  © 2017 ΡΑΣ. All Rights Reserved.

  Βρείτε μας στο χάρτη

  Please publish modules in offcanvas position.